Hjemmebagte boller/brød/sandwichboller

Jeg kan virkelig godt lide at bage, både de avancerede bagværker, som tager flere dage, og de nemmere, men stadig super vellykkede, som det her: Brød/boller får en ret dejlig rund, let krydret smag, når man propper et par krydderier i. Kanel er godt til morgenbrød, mens det, når det fungerer som tilbehør til aftensmad/frokost, er virkelig lækkert med oregano. Her er også blandet timian og rosmarin i, men du kan selvfølgelig putte hvad som helst i.

Opskriften er en god alt-muligt dej, der både går til brød og boller, hvor man nogen gange skal ændre mængden af gær og temperatur for bagning, er det kun bagetiden der her varierer fra brød til boller.

Jeg har her lavet en kæmpeportion, så jeg fik både et flute, sandwichboller og nogle lidt mindre madboller ud af det. Det kan sagtens fryses og dermed holde sig saftigt i rigtig lang tid 🙂

Ingredienser

  • En pakke gær
  • 1 kg speltmel
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk maltsirup
  • 700 dl vand
  • En stor håndfuld hørfrø (evt lidt mere)
  • Et drys af hver tørret timian, oregano og rosmarin

Fremgangsmåde:

Opløs gær i vand. Tilsæt salt og sirup og rør rundt. Tilsæt krydderier og dernæst mel lidt af gangen. Tilsæt evt. lidt ekstra vand, hvis dejen er tør. Ælt dejen og lig den til hævning tildækket et lunt sted en time. Ælt dejen igen og lad den hæve en time mere. Form det, du vil bage og læg det til efterhævning tildækket en halv time.

Tænd ovnen på 220 grader. Hvis du bager flute skal det have 25 minutter, til det er gyldent og sprødt. Det samme med store sandwichboller, og de mindre skal have 15 minutter. Men hold meget gerne øje, og tjek lige fem minutter inden du tror de er færdige, for der er intet mere kedeligt end alt for overbagte brød.

Spis det friskbagt med smør!

-Cecilie

 

2 thoughts on “Hjemmebagte boller/brød/sandwichboller

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s