Tema: mad med grønkål

Jeg har aldrig før været specielt fascineret af kål, det er sådan ok, men køber næsten aldrig andet end spidskål. Jeg faldt over økologisk frisk grønkål forleden og fik lyst til at prøve at lave et eller andet, tilberede det på forskellige måder og finde ud af, hvad der fungerer. 

Jeg bliver nok aldrig fan af gammeldags grønlangkål, stuvet kål og alt det der klassiske, lidt farmor-agtige… Jeg synes kål fungerer bedst rå eller næsten rå, så det beholder sin sprødhed.

Her er et par sprøde opskrifter med grønkål, som både er billige, nemme og kan bruges hele året, så længe, man kan få frisk grønkål:

Grønkålchips

Det er utrolig nemt og mega lækkert med de her chips: Du skal blot skylle grønkålbladene grundigt, ribbe dem fra stokken og rive dem i mindre stykker. Dernæst vende dem i olie (jeg brugte jordnøddeolie), salt og evt et krydderi (jeg følte for en spicy udgave, så jeg vendte tørret chili i). Tænd ovnen på 180 grader, bred grønkålbladene ud på bradepande med bagepapir og bag dem i 10 min i midten/lidt over midten af ovnen.

Server til et glas hvidvin 🙂

IMG_0460

Grønkålsalat a’la ratatouille

Når det skal gå stærkt og samtidig smage forrygende, laver jeg et eller andet hvor man bager grøntsager i ovnen med noget krydderi, man synes smager godt til de valgte grøntsager. Jeg tager temperatur og bagetid lidt på gefühlen, der må gerne være lidt bid i, når jeg serverer det.

Den her salat er lavet på ovenstående måde: Auberginer, peberfrugter, tomater skåret groft ud med dejlige krydderier og frisk grønkål. Mængderne justerer man bare efter behov og antal sultne mennesker.

Du skal bruge:

  • Aubergine
  • Tomater eller cherrytomater
  • Rød peber
  • Frisk grønkål
  • Tørret rosmarin, timian og oregano
  • Salt
  • Olivenolie

Der ud over:

  • Hjemmebagt brød, quinoa eller pasta
  • Oliven
  • Gedeost

Fremgangsmåde:

Skyl alting og tænd for ovnen (et sted mellem 180 og 200 grader). Skær aubergine, tomater og peberfrugt ud, gerne en smule groft, og vend med olivenolie og krydderier. Bred det ud på en bradepande med bagepapir og drys salt over. Bag det i ovnen til det er næsten færdigt, og vend halvdelen af grønkålbladene i grøntsagerne. Bag det med de sidste minutter til det falder let sammen, men ikke bliver brunt.

Vend de bagte grøntsager med de friske grønkålblade, top med oliven og smulret gedeost og server med brød/quinoa/pasta.

 

One thought on “Tema: mad med grønkål

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s