Energiboost til efteråret

Vinterhalvåret starter officielt d. 1/9 og det samme gælder efteråret, men det har (heldigvis) været sol og nærmest helt varmt indtil regn og blæst denne uge… Du kommer ikke uden om, vinteren er på vej med mørke og kulde, regnvejr, sne, influenza, alt det gode. Det lyder trist, jeg ved det, men fat mod kære læsere! Man kan sagtens med lidt gode råd, komme levende, endda frisk, igennem efterår, vinter og mørke 🙂 Jeg har haft en del vintre hvor jeg, nærmest, diagnosticerede mig selv til at være vinterdeprimeret, jeg gad i de perioder ikke andet end at ligge i min seng. Orkede ikke noget socialt liv og havde ingen energi til skolearbejde whatsoever, det var ikke rart. Men jeg fik et par tips af min læge, som sagde, at det ikke var decideret depression, men den klassiske “særligt sensitiv” egenskab, mange af os har. Så jeg har virkelig gjort mig umage for at forebygge at vinteren skulle påvirke mit humør og energiniveau. Og det har virket 100%, jeg er endda, tre vintre i træk kommet igennem med en masse fest hver weekend:

Faircrave giver dig 6 tips og tricks kendt fra dels læge og dels personlig erfaring. Læs med her, hvis du vil undgå vintertræthed og vinterdepression:

1.Få dagslys

Det der med, at solen ikke kommer højt nok på den danske himmel, betyder selvfølgelig, at vi, der arbejder 8-16 (ca) aldrig rigtig kommer ud i dagslys. Sørg for at holde nogle pauser midt på dagen og få noget dagslys. En halv til en hel time om dagen er nok til at hjælpe på humøret.

2. Dyrk motion (i naturen)

Når man dyrker motion af høj intensitet udløser hjernen endorfiner, som er et lykkehormon. Altså er der ikke kun én men hele to gode, uovervindelige grunde til at få løbeskoene på. Når jeg sætter “i naturen” i parentes, er det fordi motion uanset klima og udsigt hjælper på humør og energi. Men i naturen kan man jo optage det dagslys jeg skrev ovenover 🙂

img_0665

3. Spis d-vitamin

Spis en vitaminpille hver dag fra d. 1/9-30/3 altså hele vinterhalvåret. Hvis du ikke er startet endnu, så bare kom i gang hurtigst muligt. Det er bare mest forebyggende, hvis man starter først i september, når solen ikke bidrager med d-vitamin til os.

4. Spis grøntsager

Det siger sig selv at man holder sygdom på afstand med en vitaminrig kost frem for pasta all the way. Man føler også mere velvære i kroppen, får pænere hud og alt det der, men det er ikke lige min niche med det der helse, som I nok ved 🙂 Men jeg ved det hjælper, for jeg kan jo ikke selv undvære mine grøntsager. Her på bloggens opskriftsindeks kan du jo finde en masse lækre grøntsagsopskrifter 🙂

5. Anskaf en lysterapi-lampe

Hvis du ikke føler ovennævnte tips hjælper, så er det her nødløsningen. Lamperne koster et par tusinde kroner, men giver dig den mængde d-vitamin, solen giver i sommerhalvåret.

img_0663

6. Lav et forrådskammer

Det giver en følelse af overskud og ro, når dit køkken ikke er ribbet for mad. Det er en god ide at fokusere på nødder, tørret frugt, kaffe og konserves, da det holder længe og hele ideen er, at der skal stå noget i køkkenskabene hele vinteren. Bare det, at det er der giver effekten. Du behøver ikke nødvendigvis spise det. Det er sådan noget “hulemands/pattedyr” tendens, at man går i hi og skal fylde forrådskammeret. Fyld desuden hjemmet med smukke blomsterbuketter, stearinlys, puder og tæpper, så hjemmezonen bliver hyggelig vinteren over.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s