Hjemmelavet italiensk is med banan og blåbær

Når det er sommerferie skal man have is, det er nærmest en pligt, og når man har ferie og tid er der (endnu en) god grund til selv at lave det. Jeg har ikke selv en ismaskine, men hvis man passer på med nedkølingsprocessen, evt rører lidt i isen undervejs og ikke laver en mager is, men derimod med æggeblommer og piskefløde, så bliver den rigtig god og cremet alligevel.

Jeg må indrømme, at det ikke (helt) er min egen grundopskrift på is, jeg har givet et tvist i form af rørsukker fremfor almindeligt sukker og vaniljesukker i stedet for vaniljestang. Andet er sikkert også mega lækkert, det her var bare nemmere synes jeg. Smags-ingredienserne og opskriften med disse er min egen 🙂

Jeg synes det er nemmest at lave en hel portion grund-is, da målene ellers bliver for skæve.

OBS: Jeg har så lavet tre forskellige is-versioner af denne, hvorfor ingredienserne til blåbær-banan is skal tredobles, hvis du vil lave 1,5 liter af den.

Jeg har, derudover lavet jordbær- og chokoladeis, men dem er der vist ikke noget unikt ved andet end, at de bare smager helt vildt godt. Chokoladeisen kommer man frem til ved at tilsætte 200 g smeltet mørk chokolade, lidt ekstra vanilje og usødet kakaopulver til den færdige, dog stadig varme, grundismasse.

Blåbær-banan isen får I her:

Til grund-ismasse (1,5 l)

  • 0,5 l piskefløde
  • 0,5 l mælk
  • 8 pasteuriserede æggeblommer (4 bægre)
  • 200 g rørsukker
  • ca 4 cm citronskal fra en økologisk, skyllet citron
  • 1 spsk vaniljesukker eller vanilje fra en vaniljestang

Blåbær-banan is:

 

  • 1/3 grundismasse
  • 200 g blåbær, bare fra frost
  • En meget moden banan

Fremgangsmåde:

Lav grund-isen ved at varme fløde, citronskal og mælk i en gryde ved svag varme

Pisk æggeblommer og sukker hvidt og cremet. Hæld langsomt en tredjedel af den lune fløde/mælk over æggeblommerne mens du pisker videre. Hæld denne blanding tilbage i gryden og varm det op til kogepunktet kort. Skru ned for varmen og lad det simre ved omrøring til det er tyknet en smule. Ca 10 minutter.

Fjern citronskallen og sæt det på køl i køleskabet.

Når det er let afkølet kan du tilsætte de ingredienser, der giver smag. Det sker ved at du varmer blåbær i en gryde til de koger sammen. Si saften ud af dem ved at presse dem igennem en si. Hvis du ønsker frugtkød i din is, skal du bare smide det ned til saften bagefter. Mos bananen og vend blandingen godt og grundigt i en tredjedel af grundisen. Kom det på en tætlukket beholder eller en kageform med en frysepose tæt omkring. Frys det et par timer mens du jævnligt (ca hver time) rører det igennem, så du undgår krystallisering.

Velbekomme 🙂

-Cecilie

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s