Grov fuldkornstærte med græskar, grønkål og kartofler

Jeg er kommet til at tænke på, at der her på bloggen er produceret en del tærter. Så mange, at jeg overvejede om det var “old news” at bringe endnu et tærte-indlæg… Men det er det jo, for man kan ikke blive træt af de tærter som er hjemmelavede – helt fra bunden. Der er næsten ikke noget der kan slå smagen af hjemmelavet mørdej. Man kan jo variere tærter i det uendelige fra grov med fuldkorn til “smeltende på tungen” smørbagt og fra fyld med kød, laks eller 100% vegetarisk.

I stedet for at stoppe med at blogge om tærter, vil jeg her lave en samling af bloggens tærter, hvor der er lidt for enhver smag, til avocadoelskerne, til vegetarerne til dem, der bare vil nyde smagen af smørbagt tærtebund og så er der en til de fedtforskrækkede, som stadig smager fantastisk. Men først en opskrift på en fuldkornstærte med grønkål og græskar, som man kan gå amok i inden julemaden for alvor overtager.

Tærtedej:

 • 1,5 dl olie
 • 150 g rugmel
 • 200 g hvedemel
 • 1 æg
 • Lidt koldt vand

Fyld:

 • 0,5 hokkaidogræskar
 • 2 store spsk hytteost
 • 300 g kartofler
 • 1 æg
 • 150 g ribbet, skyllet, hakket grønkål
 • 0,5 rød peberprugt
 • 1 skalotteløg
 • 1 fed hvidløg
 • 1 stor tsk tørret timian
 • salt og peber

Tip: Græskarkernerne kan skylles, tørres og ristes i ovnen til de bliver helt sprøde. Hvis I bruger frisk, hel grønkål (ikke det i forvejen hakkede) kan I også, lave sprøde salte grønkålschips. Opskrift finder I ved at klikke her.

Fremgangsmåde:

Start med at ælte alle ingredienser til dejen, tilsæt evt lidt mere vand, olie eller mel, hvis du føler for det. Læg den på køl imens du tilbereder tærtefyldet: Skyl alle grøntsagerne, skræl og skær græskar i mindre tern, frigør peberfrugten fra kernerne, skær den i tern og skyl og hak grønkålen fint. Hak løg  og hvidløg og svits det kort tid i olie på en varm pande. Tilsæt grøntsagerne og steg det ved jævn varme indtil græskarret og kartoflerne bliver lidt mørt. Tilsæt timian, salt og peber. Kom grøntsagerne i en skål og rør hytteost og æg i.

Forvarm ovnen til 180 grader. Tg dejen ud af køleskabet, rul den ud og pres den på plads i en springform. Prik i den med en gaffel til der er mange små huller i bunden og i siderne, så den holder formen når den bager. Forbag tærtebunden i 10 minutter. Fordel fyldet over og top med gedeost i skiver. Bag tærten i 35 minutter og prik evt i en kartoffel for at mærke om den er færdig. Server tærten lun med salat, råkost eller lidt kød til.


Her er en oversigt over tærter, som tidligere er lagt på bloggen. Kan I ikke udstå gedeost, kan man sagtens erstatte med en hvilken som helst anden ost, det skal bare være en, som kan smelte, når tærten bages.:

22414396_10214205491669131_1536565432_n

Spinattærte med feta og avocado

Vinterlækker rødbedetærte med gedeost og laks

Vinterlækker rødbedetærte med gedeost og laks

20170419_175131

Små rustikke tærter/galettes med ratatouille

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s